O nama

Naše malo obiteljsko gospodarstvo bavi se uzgojem lavande od 2003. godine.

 

Proizvodi od Lavande OPG Tatjana Pokupec Božić

 

 

Smješteno je na obroncima brežuljka nedaleko srednjevjekovnog dvorca Veliki Tabor u Desiniću, udaljenog otprilike 60 km od Zagreba (sjeverozapad). U početku nas je vodila čista znatiželja. Posadili smo nekoliko grmova i pustili ih rasti. Obzirom da su sadnice lijepo napredovale, a imali smo slobodne zemlje zasadili smo još nekoliko stotina, što se sada pretvorilo u nekoliko tisuća busenova prepoznatljive boje.

 

Zasađena parcela od 2009. godine upisana je u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pod rednim brojem 747 te očekujemo da ćemo, u za to predviđenom roku, dobiti i Ekološku markicu. Nasad podižemo rukovodeći se ekološkim načelima uzgoja. Ne koristimo nikakva kemijska sredstva za prihranu ili zaštitu od korova. Za raliku od većine uzgajivača lavande (lavandina) u Hrvatskoj na našem  gospodarstvu uzgajamo dvije vrste lavande.

 

Otvoreno učilište, sajam Priroda i zdravlje 2010

 

 

Osim spomenutog lavandina uzgajamo i pravu lavandu ( Lavandula angustifolia). Destiliramo sami u našem malom destilatoru. Svježe ubrana herba tako ne gubi ljekovita svojstva u dugotrajnom transportu i odgađanju destilacije što će pravi poznavatelji eteričnih ulja znati prepoznati. Cilj ovog našeg putovanja je proizvodnja herbe i ulja prepoznatljive kvalitete.